Bouw van een Mother’s Place bij kraamkliniek in Oeganda

Dit is een project van Vastenactie

Bouw van een Mother’s Place bij kraamkliniek in Oeganda

De moeder- en kindersterfte is erg hoog in het Kasese district in het zuidwesten van Oeganda. Veel vrouwen bevallen onder leiding van een traditionele vroedvrouw onder slechte hygiënische omstandigheden. Vaak houden vrouwen blijvend letsel over aan de bevalling. Om voor deze problemen een oplossing te bieden, is er eerder al een kraamkliniek gebouwd. Omdat deze kliniek tegen de Congolese grens aanligt, komen zowel Oegandese als Congolese vrouwen naar deze kliniek voor zwangerschapscontroles en om te bevallen. Veel vrouwen moeten echter ver lopen om de kliniek te bereiken, wat niet meer lukt wanneer de bevalling eenmaal is begonnen. Er zijn dan ook nog steeds veel vrouwen die zonder deskundige begeleiding thuis bevallen.

De stichting ‘Een Betere Start’

De Nederlandse stichting ‘Een Betere Start’ heeft als doel om kinder- en kraamafdelingen in Afrikaanse ziekenhuizen te ondersteunen. Mariëtte Berbée, de oprichtster van de stichting, is werkzaam als verpleegkundige op de neonatologieafdeling en heeft de stichting vanuit haar eigen werkervaring opgericht.

Bouw Mother’s Place

Via dit Vastenactie project zal bij de kraamkliniek een verblijfruimte voor zwangere vrouwen worden gebouwd. Vrouwen die van ver moeten komen, kunnen dan voordat de bevalling is begonnen al naar de kliniek toe komen en hier tijdelijk verblijven. Wanneer de bevalling begint, kunnen zij op een veilige en schone manier bevallen onder deskundige begeleiding. Uiteindelijk zal hierdoor de moeder- en kindersterfte dalen en zullen minder vrouwen letsels overhouden aan hun bevalling.

Vastenactie draagt €1.740,- bij aan de uitvoering van dit project.