Help vrouwen in Cuba na borstkanker hun eigenwaarde en trots terugkrijgen

Dit is een project van Vastenactie

Help vrouwen in Cuba na borstkanker hun eigenwaarde en trots terugkrijgen

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. In Cuba is het daarnaast ook de meest voorkomende ziekte bij vrouwen. Vanwege de medische ontwikkelingen en vroege diagnose, zijn er steeds meer vrouwen die deze ziekte overleven. Na de operatie blijven er echter vaak fysieke en emotionele wonden achter. Vrouwen hebben tijdens hun behandeling voor kanker te maken met veel verliezen: een of beide borsten, het hoofdhaar, de menstruatiecyclus, hun libido en soms zelfs hun partner, hun werk en professionele toekomst. Dit kan grote gevolgen hebben voor de eigenwaarde van deze vrouwen.

Alas por la Vida

‘Alas por la Vida’ is een stichting van een aantal Cubaanse artsen van het Manuel Fajardo ziekenhuis in Cuba. Deze artsen hadden de wens om de bijwerkingen bij vrouwen met borstkanker te verkleinen. Dit doen zij door via radio en televisie preventieve informatie over borstkanker te verspreiden en door lezingen te geven aan patiënten en hun familie over borstkanker en alle bijkomende problematiek. Verspreid over Cuba zijn er dertien ziekenhuizen aangesloten bij ‘Alas por la Vida’. De Nederlandse stichting ‘Prótesis de Mama’ ondersteunt ‘Alas por la Vida’ vanuit Nederland. Dit doen zij onder andere door materialen die in Cuba niet beschikbaar zijn in te zamelen en op te sturen, zoals borstprothesen.

Vervoermiddel in Cuba

Het vervoer van de materialen die vanuit Nederland naar Cuba worden gestuurd, is erg lastig. De materialen komen per zeecontainer in Havana aan en moeten vanuit hier getransporteerd worden naar het Manuel Fajardo ziekenhuis, die een opslagruimte aanbiedt voor deze materialen. Vanuit dit ziekenhuis moeten de materialen verspreid worden over de dertien ziekenhuizen die zich aangesloten hebben bij het project. ‘Alas por la Vida’ heeft geen eigen vervoermiddel, waardoor het verspreiden van de gedoneerde materialen daarom telkens veel problemen oplevert. Via dit project zal een tweedehands busje worden aangeschaft, zodat de materialen makkelijker en sneller over Cuba verspreid kunnen worden. Hierdoor kunnen vrouwen die in ziekenhuizen buiten Havana worden behandeld beter bereikt worden. Vastenactie draagt €1.325,- bij aan dit busje.