Naar een zelfstandige gehandicaptenwerkplaats in Gambia

Dit is een project van Vastenactie

Naar een zelfstandige gehandicaptenwerkplaats in Gambia

Gehandicapt zijn wordt in Gambia nog dikwijls gezien als een straf van God. Daarom is de stichting Fajikunda in de stad Serrakunda een werkplaats gestart voor gehandicapten, om hen weer zelfvertrouwen te geven en om hun omgeving te laten zien dat zij een eigen inkomen kunnen verdienen en als volwaardig mens kunnen functioneren. De werkplaats is in 2007 opgericht en is gestart met een kaarsenmakerij. Inmiddels is de werkplaats, mede door steun van Vastenactie in 2014, uitgebreid met een naaiatelier, een winkel en een zeefdrukkerij. Momenteel wordt er ook een schoenmakerij opgezet.

Door deze uitbreidingen zijn de inkomsten en het aantal werknemers omhoog gegaan. Met de verkoop van de gemaakte producten, wordt zelfs al wat winst gemaakt. Inmiddels is het moment gekomen om stappen te zetten naar verdere groei en zelfstandigheid. Door de inzet van vakbekwame schoenmakers en de aanschaf van zonnepanelen en een personenbus, zullen de inkomsten nog verder stijgen en kunnen er reserves worden gekweekt om in de toekomst grotere uitgaven te doen. Grondstoffen zullen zelfstandig kunnen worden ingekocht en machines kunnen worden vervangen. Uiteindelijk zal de werkplaats zonder hulp uit Nederland kunnen functioneren.

Investeringen voor meer zelfstandigheid

In de nieuwe schoenmakerij zijn op dit moment al machines aanwezig, maar de juiste vakkennis ontbreekt nog. Een ervaren schoenmaker zal les komen geven aan drie medewerkers, waarna zij zelfstandig de schoenmakerij draaiende kunnen houden. Er zullen ook zonnepanelen worden aangelegd bij de werkplaats. De elektriciteit is in Gambia dermate onregelmatig dat er werkpieken en -dalen ontstaan, waardoor er soms ‘s nachts doorgewerkt moet worden om opdrachten af te krijgen. Dankzij de zonnepanelen kunnen de opdrachten op tijd uitgevoerd worden en wordt de werkplaats een betrouwbare leverancier. Tot slot zal een nieuwe personenbus aangeschaft worden, die ingezet wordt voor het vervoer van gehandicapten en goederen.

Door deze investeringen zal er ook meer zekerheid worden geboden aan de mensen die werkzaam zijn in de werkplaats. Op dit moment varieert het aantal werknemers ten gevolge van meer of minder werk. Het doel van dit project is om de werkplaats stabieler te laten functioneren, zodat 25 medewerkers er een vaste baan zullen vinden.

Meer informatie over dit project en acties voor dit project in de deelnemende parochies kunt u vinden op: https://www.swgambia.com/